Zwerfvuil

ECOTIP 19-11-2018: Zwerfvuil

Laudato si. “We hebben een verantwoordelijkheid om voor de Schepping zorg te dragen. Dat is toch onze gezamenlijke woonplaats.”

Op 1 september is er een zwerfvuilactie in Oirschot (tussen Eindhoven en Tilburg). Pastor Wilfred van Nunen toont een zelfgemaakt kruis: “Helemaal gemaakt van plastic afval wat ik in korte tijd in zee vond…” Van Nunen is een verwoed sportvisser, maar bovenal een natuurliefhebber. Er mag zeker meer aandacht zijn voor onze geschonden Aarde. Aanleiding voor deze actie is ook de encycliek van Paus Franciscus, na het Klimaatakkoord in Parijs. We willen graag het besef bijbrengen, dat we onze kleinkinderen ook een wereld met kansen moeten achterlaten. Daarnaast hopen we op een mentaliteitsverandering. Als je van jongs af ziet, dat iedereen zijn rommel maar langs de weg gooit, wordt het normaal. Maar het is natuurlijk niet normaal om te redeneren: dat ruimt de overheid wel op. Zie het als een druppel op een gloeiende plaat. Maar vele druppels kunnen uiteindelijk toch het verschil maken.

De Standaard 12-06-2018. Volgens OVAM komt de meeste zichtbare rommel niet via de afwatering in de rivieren terecht. Het is zwerfvuil dat voor een groot deel in de rivier waait. Toeristen en sluikstorters zijn een grote bron! “Zwerfvuil en sluikstorten horen niet in de riolen. We moeten de burger heropvoeden.”

Tips:

Natuurlijk gooien WIJ niets op de grond op straat of in de berm. Maar als WIJ nu overal waar we komen iets oprapen, papiertjes, blikjes, flesjes …, en zij die bij het bukken niet terug overeind geraken kunnen aan Sint-Niklaas een grijpstok vragen (ook te koop in elke thuiszorgwinkel).